Deze bekende uitspraak van Einstein gaat eigenlijk ook over de kopjes-thee-methode die ik in mijn vorige blogpost beschreef.
Om een probleem op te lossen moet je in de eerste plaats de oorzaak van het probleem erkennen: vanuit welk denkkader is het probleem ontstaan?
Eigenlijk zoals erkennen dat je verdwaald bent. Toegeven dat we verdwaald zijn is soms moeilijk maar noodzakelijk.
Pas als we daarbij stil staan, kunnen we ons heroriënteren, op basis van nieuwe denkkaders.
De Nederlandse fabrikant van navigatiesystemen TomTom bracht in 2010 een poster uit met de tekst: "Je staat niet vast in het verkeer. Je bent het verkeer."
Het fileprobleem zullen we niet oplossen door alle bestaande wagens te vervangen door elektrische wagens of auto's op waterstof. Dat lost misschien wel een stuk het probleem op van uitstoot, maar nog niet het fileprobleem, de kostbare ruimte die zoveel auto's innemen - zowel onderweg als geparkeerd, het grondstoffengebruik en uitstoot bij productie van dergelijke wagens, de uitsluiting van mensen die een eigen wagen niet kunnen betalen,...
Kortom, het hele denkkader rond mobiliteit verdient een grondige herziening. Gedeelde (elektrische) mobiliteit is alvast een deel van de oplossing... Over de juiste prioriteiten stellen, had ik het ook al in mijn blogpost van dag 5.
Reacties
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie!