Doorgaan naar hoofdcontent

Als je verdwaald bent, zet een kop thee # Way To Go wijsheden dag 18

 



De interessante 'kopjes-thee-methode' die ik hieronder samenvat, vond ik terug op deze Bushcraft-survival website: https://bushcraftuk.com/survival-is-all-about-a-good-cup-of-tea/

De grootste fout die mensen maken als ze zich plotseling realiseren dat ze gedesoriënteerd zijn, is dat ze denken dat ze onmiddellijk iets aan hun situatie moeten doen, ook al weten ze niet precies wat ze moeten doen.  Ze lopen door zonder te weten waar ze zijn of waar ze naartoe gaan. De kans is groot dat ze steeds verder van de geplande route afdwalen. 

Daarom wordt doorgaans volgende vuistregel meegegeven in het leger of bij surviveltochten voor het moment dat je verdwaald bent:

S. stop
T. denk
O. oriënteer
P. plan

Het is verstandig om te blijven zitten, te ontspannen en na te denken over de situatie. Ondertussen kan men zich voorbereiden op een mogelijk langer verblijf. Zodra mensen meer ontspannen zijn en de tijd hebben genomen om na te denken over wat er is gebeurd en de onbekende omgeving te observeren, worden de zaken vaak duidelijker. Dit duurt minstens een uur. 


Omdat deze theoretische goede raad in praktijk meestal totaal in de wind wordt geslagen op het moment dat mensen echt verdwaald zijn, blijkt volgend advies efficiënter: 

'Als je verdwaald bent, maak een kop thee'.

Om thee te zetten moet je immers halt houden en je neerzetten. Je moet op zoek naar kruiden en naar hout. Je moet tijd maken om vuur te maken om water te koken. Tegelijk heb je iets warms om te drinken, kan het vuur een signaal geven en komt het maken van de thee tegemoet aan de drang van mensen om 'iets te doen'.  


Het is een fijn advies, die 'kopjes-thee-methode'. Ik schrijf erover op dit blog, omdat dezelfde tip ook gebruikt kan worden voor figuurlijk verdwalen. Als je het soms even niet meer weet, hou even halt en zet thee! 

Als je verdwaald bent (letterlijk of figuurlijk) is het belangrijk dat je... 
erkent dat je het niet meer weet
> dat je halt houdt en je neer zet
Nadien kan je met nieuwe moed terug richting zoeken.

En dat alles lukt het best door gezellig een kop thee te zetten... 

Deze quote geeft dezelfde boodschap:
“In een tijdperk van snelheid, begon ik te denken, kon niets verkwikkender zijn dan langzaam gaan. In een tijdperk van afleiding kan niets luxueuzer aanvoelen dan opletten. En in een tijdperk van constante beweging is niets urgenter dan stilzitten.”

Ook collectief zitten we in een tijd van 'verloren gelopen zijn', in een tijd van polycrisis. Er zijn luide roepers die verkondigen dat zij wél de weg weten. Met simpele schijnoplossingen verkondigen ze te weten waarheen we moeten gaan. Zulke 'gidsen' gaan ons enkel verder weg brengen. De leidersfiguren die erkennen dat we voor complexe uitdagingen staan en er de tijd voor nemen zich te oriënteren, zijn de leiders die we nodig hebben.

In aflevering 28 van de podcastreeks ‘Durf Leiden’ van Sara Leysen heeft ze het over dat soort leiderschap. Voortaan gaat de podcastreeks trouwens verder onder de naam ‘Leiders van morgen.’  Een aanrader!





 






Reacties

Populaire posts van deze blog

Overzicht van alle autodeelmogelijkheden in Aarschot

Overzicht van alle autodeelmogelijkheden in Aarschot.       (prijzen laatst aangepast op 2 november '24 ) Een eigen wagen kost veel geld, neemt veel ruimte in en staat doorgaans 97% van de tijd stil. Fossiele uitstoot moeten we vermijden waar het kan, maar een elektrische auto zelf aankopen kost nog meer. Autodelen biedt zowel voor jou als voor de samenleving een grote financiële besparing bovenop ecologische en sociale voordelen. Op dit moment zijn er op grondgebied Aarschot 9 deelwagens actief: Eén van Pashuysen Share, 6 van Cambio en 2 van Stapp-in. Eén Cambio (aan het station) is niet-elektrisch. Alle andere deelwagens zijn wel elektrisch. Verder kunnen burgers uiteraard hun eigen wagen delen met buren, bv. via Cozywheels. Zo is er een particuliere deelwagen beschikbaar in buurgemeente Begijnendijk. Ook via Dégage! kan je een particuliere wagen delen. Hieronder probeer ik alle info overzichtelijk in tabellen te gieten. Je betaalt het gebruik van een deelwagen ...

Vier dagen vakantie met een deelwagen van Dégage

We boekten 4 dagen vakantie in Nederland nabij de Duitse grens. Met een deelwagen op vakantie gaan is niet nieuw voor ons. Het was wel de eerste keer dat we de trip maakten met een auto die gedeeld wordt via het platform Dégage.   Tijd om op dit blog wat meer te vertellen over Dégage! Ik ben fan omdat het een deelsysteem van mensen voor mensen is.  Dégage? Betekent dat niet 'Rot op!'? Dégage staat voor 'DE Gedeelde Autovloot GEnt' en werd meer dan 25 jaar geleden opgericht in... jawel: Gent. Het gaat om een vloot auto's die gedeeld wordt door particulieren. Momenteel zijn er een 600-tal gedeelde Dégage wagens in Vlaanderen, waarvan de helft in Gent. Meer dan 6000 mensen maken gebruik van wagens uit deze vloot. Het platform maakt op die manier ruim 6000 andere wagens overbodig en spaart dus ruimte en grondstoffen: meer plaats voor mensen, dat is de missie van Dégage.  'Rot op!' is dus wat zwaar uitgedrukt. Het is eerder 'Maak plaats!' ;-) Iedereen die...

Wat is jouw 'Way To Go' voor het nieuwe jaar?

  Naar aanloop van Kerstmis, en tegelijk naar aanloop van de nieuwe naam van 'Autodelen.net' die 'Way To Go' wordt in 2025, verzamelde ik 25 wijsheden over letterlijk en figuurlijk op weg gaan. Ik hoop ermee mezelf en anderen te kunnen inspireren... Wat is jouw 'Way To Go' voor het nieuwe jaar? Als je titeltjes in de cirkel moeilijk kan lezen, staan de 25 blogpostjes hier ook op een rijtje. Hoewel een weg in werkelijkheid ook meestal niet rechtlijnig is ;-) 1. Over kompassen en wegwijzers 2. De zebra die de anderekant uit kijkt 3. De reis of de bestemming? 4. Over delen en vermenigvuldigen 5. Prioriteiten stellen 6. Al dansend pauzeren 7. Soms bergen verzetten, soms efkes niks 8. 6 of 9? Het geheim om verder te kijken 9. Dwarsliggen en buiten de lijntjes kleuren 10. Zonder plan maar met vertrouwen 11. Je struikelblok benoemen 12. Omarm de chaos 13. Hoop is optimisme met opgestroopte mouwen 14. De meeste mensen deugen 15. Het ‘wood wide web’ als onz...