Doorgaan naar hoofdcontent

Vier dagen vakantie met een deelwagen van Dégage


We boekten 4 dagen vakantie in Nederland nabij de Duitse grens. Met een deelwagen op vakantie gaan is niet nieuw voor ons. Het was wel de eerste keer dat we de trip maakten met een auto die gedeeld wordt via het platform Dégage. 

Tijd om op dit blog wat meer te vertellen over Dégage!
Ik ben fan omdat het een deelsysteem van mensen voor mensen is. 

Dégage? Betekent dat niet 'Rot op!'?

Dégage staat voor 'DE Gedeelde Autovloot GEnt' en werd meer dan 25 jaar geleden opgericht in... jawel: Gent.

Het gaat om een vloot auto's die gedeeld wordt door particulieren. Momenteel zijn er een 600-tal gedeelde Dégage wagens in Vlaanderen, waarvan de helft in Gent. Meer dan 6000 mensen maken gebruik van wagens uit deze vloot. Het platform maakt op die manier ruim 6000 andere wagens overbodig en spaart dus ruimte en grondstoffen: meer plaats voor mensen, dat is de missie van Dégage. 
'Rot op!' is dus wat zwaar uitgedrukt. Het is eerder 'Maak plaats!' ;-)

Iedereen die lid wordt, kan alle auto's van de vloot gebruiken.
Eigenaars die hun (tweede) wagen delen, delen ook de kosten van hun autobezit, waardoor de auto minder duur wordt en efficiënter gebruikt.
Want het blijft een feit om stil bij te staan: een auto staat gemiddeld 96%* van de tijd nutteloos te wezen! *waarvan zo'n 80% voor de eigen deur...

Gemiddeld wordt jaarlijks 16 000 km gereden met een deelwagen van Dégage. Alle vaste kosten zoals onderhoud, verzekering, verkeersbelasting,... worden door de medegebruikers via het platform met centrale administratie a rato aan de eigenaar betaald. Dus als je als eigenaar bv. 8000 km rijdt, betaal je zelf slechts de helft van de vaste kosten. 

Bij Dégage is een auto steeds omnium verzekerd. De auto's die in de vloot opgenomen worden, moeten aan een aantal eisen voldoen: ze zijn doorgaans niet ouder dan 8 jaar en hebben steeds een goede eco-score. We hadden het geluk dat de auto die wij gereserveerd hadden ook een milieu vignet voor Duitsland op de voorruit had kleven, waardoor we geen extra moeite moesten doen om Aken te mogen binnenrijden ;-)

Waar kan je deze deelwagens vinden?

Helaas nog niet in Aarschot. Van hieruit zijn de dichtstbijzijnde deelwagens van Dégage te vinden in Leuven en Rijmenam/ Bonheiden. Op de vernieuwde kaart van Way To Go kan je handig het aanbod deelwagens en deelfietsen in je gemeente opzoeken. Je kan filteren per type: https://www.waytogo.be/nl/aanbod-in-je-buurt

Particulier delen van voertuigen kan enerzijds via Dégage. Dat is een open systeem: elk lid kan de hele vloot gebruiken. Anderzijds kan je particulier delen via Cozywheels: dat is een gesloten systeem waarbij de eigenaar een vast groepje medegebruikers heeft en je dus tot de vaste groep van een bepaalde deelauto hoort.

Een groot voordeel van beide systemen van particulier autodelen, is dat je enkel de gereden kilometers betaalt en niet de gebruikte tijd. Voor een weekendje of weekje vakantie is het de inspanning waard om te kiezen voor een zo'n particulier gedeelde auto die wat verder van je woonplaats staat.
 
In Aarschot is het aanbod aan (commerciële) deelwagens nog redelijk beperkt. Als we 4 dagen weg zijn met bv. een Cambio, verminderen we het aanbod voor de andere autodelers uit de buurt meteen met ruim 10%! Ter vergelijking: Aarschot heeft 9 deelwagens voor 31 000 inwoners. Bonheiden heeft 10 deelwagens voor de helft van het aantal inwoners. Daarvan zijn de helft particulier gedeelde wagens. De gemeente heeft stevig ingezet op particulier delen, en dat loont. 

Particulier delen is een mooi complementair systeem naast het commerciële aanbod. Momenteel zijn er in stad Aarschot 6 Cambio wagens, 2 Stapp-In wagens en 1 wagen van Mobilize Share (via garage Pashuysen). Een aanbod aan particulier gedeelde wagens zal het aantal autodelers in onze stad beslist doen stijgen en komt zo ook de commerciële aanbieders ten goede. Inzetten op particulier autodelen kan er ook voor zorgen dat er een beter aanbod komt in de deelgemeenten.
Wij gebruiken zelf meerdere systemen naast elkaar. Elk systeem heeft zijn eigen voordelen. 

Een lokaal bestuur kan particulier delen helpen boosten

Een bestuur kan particulier autodelen stimuleren door hier enerzijds over te communiceren en anderzijds door eigenaars die een eigen wagen delen, een extra voordeel aan te bieden. Dat kan bv. via een terugbetaling van hun lidgeld voor het platform en/of een parkeerkaart waarmee een deelwagen gratis kan parkeren binnen de eigen gemeente.
Jij kan op jouw beurt het bestuur stimuleren, door hen een mailtje te sturen met de vraag wat zij van plan zijn te doen om particulier delen te helpen boosten ;-) De schepenen voor mobiliteit en klimaat & leefmilieu zijn hiervoor het beste aanspreekpunt.
                    Voor Aarschot:    schepen mobiliteit: annick.geyskens@aarschot.be
                                                schepen klimaat en leefmilieu: isabelle.dehond@aarschot.be 

Zelf nieuwsgierig naar de deelwagens van Dégage?

Om lid te worden moet je eerst een (online) infomoment volgen van Dégage, waarin hun werking wordt uitgelegd. Dat is belangrijk omdat het een systeem is van mensen voor mensen en grotendeels draait op vrijwilligers. 
Tip: het eerstvolgende online infomoment is maandag 28 april, 19u. 

Voelt het goed en wil je instappen?
Je betaalt eenmalig 45 euro inschrijvingsgeld. Daarmee heb je levenslang toegang tot alle Dégage-wagens, zowel als gebruiker en als eigenaar van een deelwagen. Ook betaal je een waarborg van 75 euro. Moest je uit het systeem willen stappen, krijg je de waarborg weer terug. 
Verder betaal je bij gebruik van een deelwagen van Dégage 42 cent per gereden kilometer. Als je meer dan 100 km rijdt, zakt die prijs. Het is een inclusieve prijs: brandstof, omnium verzekering, onderhoud,... inbegrepen. Elke 3 maanden wordt een afrekening gemaakt van de gereden kilometers en worden eigenaars uitbetaald.

Overweeg je om je eigen wagen / fiets te delen in de toekomst? 

Elke twee maanden organiseert Way To Go een online infosessie 'Deel je eigen wagen'. Daarin worden beide mogelijke systemen van particulier delen - Cozywheels en Dégage - uitgelegd en krijg je antwoord op je vragen.
Hier kan je de data checken: https://www.waytogo.be/nl/agenda

Denk je enerzijds 'dat klinkt allemaal zo vanzelfsprekend, ik zou dat kunnen doen' en anderzijds 'maar ik voel toch nog wat twijfels en weerstand'
Probeer dan voor jezelf helder te krijgen wat jou precies tegenhoudt. Weten wat je tegenhoudt, is vaak de belangrijkste eerste stap voor iets nieuws...
Maak van je struikelblok een opstapje ;-)





 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Overzicht van alle autodeelmogelijkheden in Aarschot

Overzicht van alle autodeelmogelijkheden in Aarschot.       (prijzen laatst aangepast op 2 november '24 ) Een eigen wagen kost veel geld, neemt veel ruimte in en staat doorgaans 97% van de tijd stil. Fossiele uitstoot moeten we vermijden waar het kan, maar een elektrische auto zelf aankopen kost nog meer. Autodelen biedt zowel voor jou als voor de samenleving een grote financiële besparing bovenop ecologische en sociale voordelen. Op dit moment zijn er op grondgebied Aarschot 9 deelwagens actief: Eén van Pashuysen Share, 6 van Cambio en 2 van Stapp-in. Eén Cambio (aan het station) is niet-elektrisch. Alle andere deelwagens zijn wel elektrisch. Verder kunnen burgers uiteraard hun eigen wagen delen met buren, bv. via Cozywheels. Zo is er een particuliere deelwagen beschikbaar in buurgemeente Begijnendijk. Ook via Dégage! kan je een particuliere wagen delen. Hieronder probeer ik alle info overzichtelijk in tabellen te gieten. Je betaalt het gebruik van een deelwagen ...

Wat is jouw 'Way To Go' voor het nieuwe jaar?

  Naar aanloop van Kerstmis, en tegelijk naar aanloop van de nieuwe naam van 'Autodelen.net' die 'Way To Go' wordt in 2025, verzamelde ik 25 wijsheden over letterlijk en figuurlijk op weg gaan. Ik hoop ermee mezelf en anderen te kunnen inspireren... Wat is jouw 'Way To Go' voor het nieuwe jaar? Als je titeltjes in de cirkel moeilijk kan lezen, staan de 25 blogpostjes hier ook op een rijtje. Hoewel een weg in werkelijkheid ook meestal niet rechtlijnig is ;-) 1. Over kompassen en wegwijzers 2. De zebra die de anderekant uit kijkt 3. De reis of de bestemming? 4. Over delen en vermenigvuldigen 5. Prioriteiten stellen 6. Al dansend pauzeren 7. Soms bergen verzetten, soms efkes niks 8. 6 of 9? Het geheim om verder te kijken 9. Dwarsliggen en buiten de lijntjes kleuren 10. Zonder plan maar met vertrouwen 11. Je struikelblok benoemen 12. Omarm de chaos 13. Hoop is optimisme met opgestroopte mouwen 14. De meeste mensen deugen 15. Het ‘wood wide web’ als onz...