Naar analogie met de voedingsdriehoek, hieronder de mobiliteitsdriehoek. Hoe meer bovenaan en groen, hoe gezonder, zowel voor jezelf als voor de planeet.
bron: Vito
Helaas is het vaak nog een omgekeerde realiteit...
Kies je bewust eerst voor de meest gezonde en duurzame keuzes: stappen, trappen, openbaar vervoer en dan pas voor de auto? Dan staat een eigen auto heel vaak stil. Je spaart grondstoffen, plaats en kosten als je op een manier van autodelen overschakelt! Ofwel door je eigen wagen te delen als jij die niet nodig hebt, ofwel door een auto weg te doen en een deelauto te gebruiken indien nodig.
De auto is nog vaak een vorm van statussymbool. Of dat zo blijft, bepalen we zelf.
Op vlak van mobiliteit is nog veel klimaatwinst te boeken! Mobiliteit is immers een groot deel van de taart die de gemiddelde hoeveelheid CO2-uitstoot illustreert: 25% (gele kleur) is het aandeel 'vervoer' in de totale gemiddelde CO2-uitstoot. Met vervoer wordt het vervoer van personen bedoeld, zowel voor dagelijkse verplaatsingen als voor reizen.
bron: De verborgen impact, Babette Porcelijn (p.45)
*cijfers voor Nederland: 31% spullen (blauw), 25% vervoer (geel), 25% voeding (lichtgroen), 19% wonen en energie (donkergroen)
*Het transport nodig voor de productie en vervoer van je kleding of je gsm of... zit bij spullen (blauw) en het transport dat komt kijken bij de teelt en vervoer van aardbeien, boontjes of je dagelijks brood zit bij voeding (lichtgroen).
Reacties
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie!