We zitten vaak 'in ons hoofd' en gaan er daarom meestal van uit dat we de meeste beslissingen of keuzes hoofdzakelijk ;-) rationeel maken.
Dat is niet zo.
Keuzes worden eerder gevoelsmatig gemaakt, op basis van tal van factoren die in ons onderbewustzijn meespelen.
bron: https://anitaschelling.nl/ken-je-ijsberg-en-kies-zelf/
Dat gegeven is belangrijk om weten als je in gesprek gaat met anderen over bv. klimaat, deelmobiliteit of nog wat anders, waarbij je hoopt de ander te kunnen inspireren.
Weet dat een feitendiscussie over cijfers, grafieken, complexe info,... eigenlijk weinig tot geen zin heeft. Basisinfo is voldoende. Vertel vooral jouw persoonlijke verhaal, jouw ervaringen, jouw bezorgdheden. Pas als je iemands hart meehebt, kan het hoofd volgen.
Het grootste bewijs hiervan is dat we allemaal weten wat schadelijk is, wat ongezond is, wat niet goed is,... voor onszelf, de ander en/of de wereld. En toch komen we in verhouding niet even snel tot de juiste handelingen.
Daarom zet KlimaatContact zo in op het voeren van verbindende gesprekken, in dit geval over klimaat, maar een verbinden gesprek kan over alles gaan.
(En ik zet het tussen haakjes maar wat eigenlijk nog belangrijker is: Luister in de eerste plaats naar de ander en probeer te achterhalen wat er onder zijn/haar ijsberg aan waarden, ervaringen, overtuigingen, prikkels, behoeften,... speelt. Maar over het belang van luisteren had ik het al in blogpost wijsheden van dag 16 'laat de ander vinden' en dag 8 'zes of negen?').
Reacties
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie!