Bergen verzetten doe je niet in je eentje
De wereld in je eentje redden gaat niet lukken.
Ik vermoed dat er bij velen behoorlijk wat twijfel bestaat of het ons samen wél zal lukken.
Ondanks het feit dat we niet weten wat de uitkomst zal zijn, toch zetten zovelen zich in om datgene te doen waarvan ze geloven dat het het juiste is. Om dat kleine verschil te blijven maken. Vanuit actieve hoop. Vanuit verantwoordelijkheidsgevoel. Omdat het goed voelt.
Bij dit alles ontdekken dat je niet alleen bent, is van wezenlijk belang.
Maar het is ook vermoeiend om samen aan de weg van transitie te timmeren...
Daarom koos ik dit mooie woordenkunstwerkje van Lettergekletter uit: een oproep aan iedereen die bergjes of hele bergen verzet, op welk vlak dan ook: Draag ook zorg voor jezelf. Even de wereld / de wekker uitzetten, maakt dat je het langer volhoudt. Want je bent nodig.
Transitiepersonen
In aflevering 21 van de podcastreeks 'Durf leiden' van Sara Leysen, heeft ze het over transitiefiguren op maatschappelijk niveau.
Ik herken mezelf daarin, en ik denk velen samen met mij. Je kan je als 'transitiepersoon' herkennen op verschillende domeinen (zorg, onderwijs, economie, rechtvaardigheid...), maar voor mij is het vooral op vlak van omgaan met de klimaatverstoring.
Net als 90% van de mensen in dit land ben ik bezorgd om de klimaatverstoring. Transitiefiguren proberen die bezorgdheid om te zetten in actief verandering helpen brengen in persoonlijke gewoontes en ook in grotere systemen. Het kost echter veel energie om los te komen van de 'business as usual' of de status-quo.
Daarom onderstreept Sara in deze aflevering ook mooi en duidelijk het belang van zelfzorg. Zelfzorg is voor iedereen nodig, en nog meer voor transitiefiguren die veel energie steken in veranderingsprocessen.
Ga dus op zoek naar wat jou energie geeft en maak hier echt tijd voor! (Het is ook een boodschap aan mezelf ;-)
De marathon die we te lopen hebben
Loes Van Hove van KlimaatContact omschrijft het zo: klimaatverstoring gaat ons hele leven een 'ding' blijven. Vergelijk het met een marathon die we moeten lopen. Doseer je krachten en loop niet op het tempo van een sprint... Weet ook dat er geen tijd is om perfect voorbereid aan de marathon te beginnen. Begin gewoon, al doende leer je. 'Kom aan, al struikelend voorwaarts', eindigt ze haar pleidooi in deze linkedin-post.
Reacties
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie!