Way To Go - wijsheden dag 2
In mijn vorige blogpost ging het over richting.
Niet iedereen hoeft altijd dezelfde richting uit te kijken.
Bij een kudde zebra’s staren alle zebra’s vooruit, behalve
één. Die kijkt of er in de rug geen leeuwen aanvallen.
uit: ‘Van zondebok tot zebra’ – Deep Democracy
Dat leert iets over 'weerstand' en de 'ja, maar...' bij een veranderingsproces.Vaak wordt dat in eerste instantie als negatief ervaren. De 'ja, maar...' kan je eigenlijk evengoed omarmen.
Een 'ja, maar' kan je immers zien als een teken van verbinding en contact. Iemand die de zaken echt wel mee overdenkt, maar een kritische noot toevoegt. En dat is juist verrijkend!
Ook bij de 6 gesprekstips die KlimaatContact hanteert, komt dit terug:
Principe 3: Beweeg mee met weerstand
Valkuil: Je voelt weerstand door wat iemand zegt, of de ander komt met een bezwaar tegen wat je net gezegd hebt, onze eerste reactie is dan om daar tegenin te gaan. Ons te ‘verdedigen’ of zelfs aan te vallen. (meestal met feiten)
Oplossing: In plaats van tegen de ander in te gaan, accepteer je dat hij/zij er op dit moment zo in staat. Je gaat op zoek naar dat deel van jezelf - hoe klein ook - dat daar ook wel iets voor voelt. En dan beweeg je mee. ‘Hoe is dat voor jou, om er zo in te staan?’ ‘Vertel eens wat meer …’ Zeg eventueel expliciet: ‘We zijn het hier niet over eens’, maar breng de aandacht dan weer meteen naar de ander.
Als je met mensen in gesprek gaat over verandering, bv. over de keuze voor duurzame (deel)mobiliteit, is het zinvol om naar hun eventuele weerstand te vragen. Wat houd je tegen en waarom? Zo staan mensen bewust even stil bij wat hun remmers zijn en welke behoefte daarachter zit. Dat bewustzijn is een eerste en nodige stap om later mogelijk toch een omschakeling te overwegen.
Reacties
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie!