Doorgaan naar hoofdcontent

Meesurfen met de jongerenbus naar Spanje




'Meesurfen' met de bus om op surfvakantie te gaan...

Dit jaar gaan we met het gezin op surfvakantie naar Spanje (Zarautz), aan de Atlantische Oceaan iets voorbij de grens met Frankrijk.

Het is een vakantie met de Belgische organisatie 'Boardx', waarbij meerdere mensen op hetzelfde moment naar dezelfde (surf)bestemming gaan. Daarom leek een vorm van gemeenschappelijk vervoer ons een logische keuze. Zeker omdat we de 2 weken tijdens ons verblijf ook geen auto nodig hebben. We blijven voornamelijk aan zee en voor uitstapjes naar bv. San Sebastian of Bilbao is het openbaar vervoer in Spanje goed geregeld.

Na wat navraag blijkt er een makkelijke en relatief goedkope manier te zijn om op onze bestemming te geraken: We kunnen als gezin gewoon 'meesurfen' met de jongerenbus van Boardx. Voor de jongerenvakanties legt Boardx standaard een bus in. Ook voor familievakanties specifiek gericht op éénoudergezinnen zit een busreis in de prijs inbegrepen. Voor de 'gewone' gezinsvakanties is dat nog niet zo, al denk ik dat er wel toekomst in zit wanneer nog meer mensen kiezen voor autogebruik boven autobezit ;-) Maar ook op dit moment kan je als gezin dus een plaats reserveren op de bus van de jongeren, die de gezinnen (en enkele monitoren) afzet in Zarautz en dan een stukje verder doorrijdt naar Berria, waar de jongerenkampen plaatsvinden. De kostprijs bedraagt 60 euro per rit per persoon, wat eigenlijk heel voordelig is voor het gemak dat je krijgt: je stapt in, zet je zo comfortabel mogelijk, probeert wat te slapen en kan 14 uur later relatief uitgerust aan je vakantie beginnen. 

Wij vertrokken vrijdagavond om 18u in Leuven en waren 's morgens om 8u relatief uitgerust op onze bestemming op de Boardx-camping in Zarautz. Onze eerste vakantiedag kon meteen beginnen! Het ontbijtbuffet stond klaar en we mochten mee aanschuiven. Ook 2 weken later, toen we huiswaarts keerden, konden we nog alles uit onze laatste vakantiedag halen: de bus pikte ons pas 's avonds om 22u op dus na het inpakken van de tent konden we nog de hele dag van zon, zee, zand én surfen genieten. Tegen 12.30u de volgende dag waren we terug in Leuven. Voor de ritten tussen thuis en de opstapplaats in Leuven konden we rekenen op 2 chauffeurs (dank Cassi en Gukke) die we met een pizza-buffet graag terugbetalen voor hun bewezen dienst. Voor ons gezin van vier betaalden we aan vervoer voor de bus een totaal van 480 euro heen en terug. Voor die prijs kunnen we niet zelf rijden en met gezamelijk vervoer spaar je ook weer CO2. Een treinrit is ook mogelijk maar iets duurder en dan zouden we die surfplank moeilijk meekrijgen. 

Want dat leek in het begin nog de grootste uitdaging: Kurt neemt graag zijn persoonlijke surfplank mee. We delen dan wel auto's en hebben geen binding met een eigen persoonlijke wagen, maar voor Kurt is die binding er wel met zijn eigen surfboard ;-) ook al zijn er 'deel-surfplanken' van Boardx die we de hele vakantie vrij kunnen gebruiken...

Maar er was dus geen probleem: de bus heeft een trailer en die surfplank (een longboard nog wel) past daar vlotjes in. 


Bagage moet je ietsiepietsie beperken al is dat relatief, als we zelfs een longboard kunnen meepakken! Bij Boardx is alles ter plaatse: stoelen, tafels, ijskast, fornuis (als je zelf wil koken maar je kan ook kiezen voor halfpension) kubbe, pingpongtafel, skateramp, skateboarden, strandspeelgoed, surfplanken, wetsuits, yogamatjes... 'Gebruik boven bezit' is hier op boardx vakantie dus helemaal ingeburgerd ;-) 

Ook kant en klare tenten kan je er huren als je nog minder bagage wil (luxe lodges of tipi tenten), maar omdat wij zelf een redelijk compacte en toch ruime gezinstent hebben, kozen we voor onze eigen tent i.p.v. de 'deeltenten'. Wél een eigen tent, géén eigen auto: door die combinatie sparen we heel wat geld uit, waardoor we niet één maar twee weken van deze heerlijke vakantie konden genieten ;-) Weer een voordeel van autodelen: door het geld dat je uitspaart gedurende het jaar kan je langer op vakantie gaan ;-)









Reacties

Populaire posts van deze blog

Overzicht van alle autodeelmogelijkheden in Aarschot

Overzicht van alle autodeelmogelijkheden in Aarschot.       (prijzen laatst aangepast op 2 november '24 ) Een eigen wagen kost veel geld, neemt veel ruimte in en staat doorgaans 97% van de tijd stil. Fossiele uitstoot moeten we vermijden waar het kan, maar een elektrische auto zelf aankopen kost nog meer. Autodelen biedt zowel voor jou als voor de samenleving een grote financiële besparing bovenop ecologische en sociale voordelen. Op dit moment zijn er op grondgebied Aarschot 9 deelwagens actief: Eén van Pashuysen Share, 6 van Cambio en 2 van Stapp-in. Eén Cambio (aan het station) is niet-elektrisch. Alle andere deelwagens zijn wel elektrisch. Verder kunnen burgers uiteraard hun eigen wagen delen met buren, bv. via Cozywheels. Zo is er een particuliere deelwagen beschikbaar in buurgemeente Begijnendijk. Ook via Dégage! kan je een particuliere wagen delen. Hieronder probeer ik alle info overzichtelijk in tabellen te gieten. Je betaalt het gebruik van een deelwagen ...

Wat is jouw 'Way To Go' voor het nieuwe jaar?

  Naar aanloop van Kerstmis, en tegelijk naar aanloop van de nieuwe naam van 'Autodelen.net' die 'Way To Go' wordt in 2025, verzamelde ik 25 wijsheden over letterlijk en figuurlijk op weg gaan. Ik hoop ermee mezelf en anderen te kunnen inspireren... Wat is jouw 'Way To Go' voor het nieuwe jaar? Als je titeltjes in de cirkel moeilijk kan lezen, staan de 25 blogpostjes hier ook op een rijtje. Hoewel een weg in werkelijkheid ook meestal niet rechtlijnig is ;-) 1. Over kompassen en wegwijzers 2. De zebra die de anderekant uit kijkt 3. De reis of de bestemming? 4. Over delen en vermenigvuldigen 5. Prioriteiten stellen 6. Al dansend pauzeren 7. Soms bergen verzetten, soms efkes niks 8. 6 of 9? Het geheim om verder te kijken 9. Dwarsliggen en buiten de lijntjes kleuren 10. Zonder plan maar met vertrouwen 11. Je struikelblok benoemen 12. Omarm de chaos 13. Hoop is optimisme met opgestroopte mouwen 14. De meeste mensen deugen 15. Het ‘wood wide web’ als onz...

Vier dagen vakantie met een deelwagen van Dégage

We boekten 4 dagen vakantie in Nederland nabij de Duitse grens. Met een deelwagen op vakantie gaan is niet nieuw voor ons. Het was wel de eerste keer dat we de trip maakten met een auto die gedeeld wordt via het platform Dégage.   Tijd om op dit blog wat meer te vertellen over Dégage! Ik ben fan omdat het een deelsysteem van mensen voor mensen is.  Dégage? Betekent dat niet 'Rot op!'? Dégage staat voor 'DE Gedeelde Autovloot GEnt' en werd meer dan 25 jaar geleden opgericht in... jawel: Gent. Het gaat om een vloot auto's die gedeeld wordt door particulieren. Momenteel zijn er een 600-tal gedeelde Dégage wagens in Vlaanderen, waarvan de helft in Gent. Meer dan 6000 mensen maken gebruik van wagens uit deze vloot. Het platform maakt op die manier ruim 6000 andere wagens overbodig en spaart dus ruimte en grondstoffen: meer plaats voor mensen, dat is de missie van Dégage.  'Rot op!' is dus wat zwaar uitgedrukt. Het is eerder 'Maak plaats!' ;-) Iedereen die...