Doorgaan naar hoofdcontent

Cozywheels en Partago helpen ons #goedopweg



AUTODELEN

Wij zijn sinds 2017 lid van Cozywheels, een deelplatvorm voor particulieren. Sinds maart 2020 zijn we aanvullend ook medecoöperant van Partago

Mijn auto, mijn vrijheid? Voor ons is dat ballonnetje al lang doorprikt. Wij geraken waar we willen, zonder de extra kosten en onderhoud van een persoonlijke auto. Het geld dat we uitsparen door geen auto te bezitten maar enkel ons gebruik te bekostigen, kunnen we in echte 'vrijheid' steken ;-) (als vrijheid al iets materieels is...)
Bovendien hoeven we geen auto te kiezen in functie van een jaarlijkse vakantie. Wij hebben keuze. Voor gewone ritten is een elektrische Renault Zoë ideaal (via Cozywheels en via Partago), voor een weekendje kamperen in de Ardennen doen we eerder beroep op een Berlingo met trekhaak (via Cozywheels) en voor een langere vakantie in Frankrijk kozen we nu dus voor de elektrische Nissan Evalia (via Partago). 
Een gedeelde auto spaart 5 à 12 andere auto's uit, wat eveneens een winst is voor het milieu (grondstoffen voor vervaardigen van auto), klimaat (uitstoot) en open ruimte (minder parkeerplaatsen nodig.) 
Gemiddeld spaar je als autodeler 1000 à 3000 euro uit en 350 kg aan CO2-uitstoot.

Voor ons is het dus: Meer deelmobiliteit, meer vrijheid!

Soms horen we de vraag: "En als we dan in nood zo midden in de nacht echt een auto zouden nodig hebben?" We wonen niet in een vergeten uithoek. We zijn omgeven door auto's. In Vlaanderen is er momenteel ongeveer één auto per twee inwoners ;-) Er zijn meerdere buren in de straat die ons verzekerd hebben dat we in nood altijd hun auto mogen gebruiken. 



PARTAGO - coöperatie van elektrische deelwagens
www.partago.be

Partago elektrisch autodelen (@PartagoMob) | Twitter
75 deelauto's in Vlaanderen, waaronder hoofdzakelijk Renault Zoë en enkele (bestel)busjes Nissan E-NV200
Je koopt een deelbewijs van 250 euro om medecoöperant te worden van Partago. Dat is tegelijk je waarborg en je toegang tot deze deelauto's.
Reserveren en openen van de auto werkt via een app, dus een smartphone is vereist.
Je betaalt via een bundel rijtegoed die je vooraf aankoopt. Zowel gereden kilometers als gebruikte tijd worden in rekening gebracht. Als je vaak met een Partagowagen rijdt, kan je kiezen voor de 'coop-formule'. Dan betaal je een maandelijks vast bedrag en hoef je geen kosten voor tijdsduur te betalen.
Verzekering, onderhoud en bijstand is daarmee allemaal netjes geregeld. Geen zorgen meer om een auto dus.

Voor de laatste tarieven: kijk op de website.
Sinds 2021 is Partago onderdeel van het overkoepelende CEDAN-netwerk (Coöperatief Elektrisch Deelauto Netwerk). Zo kan je al coöperant van een andere burgercoöperatie (bv. Ecopower, Ecoob,...) ook gebruik maken van de deelwagens van Partago én van Coopstroom.

COZYWHEELS - platvorm voor particulier delen van auto's, bestelwagens, bakfietsen, elektrische fietsen...

www.cozywheels.be

*Update 15 dec. 2020: het vroegere 'Cozycar' veranderde in 'Cozywheels' omdat naast auto's nu ook andere voertuigen gedeeld kunnen worden.

Eigenaars van een voertuig delen deze met verschillende andere personen uit de buurt. Wij hebben via Cozywheels bijvoorbeeld toegang tot 2 deelauto's op 4,5 km van onze woonplaats: een Berlingo en een elektrische Renault Zoë.
Jaarlijks lidgeld van Cozywheels bedraagt per gezin 10 euro.  Daarmee krijg je toegang tot de online reservatiekalender en worden 2-maandelijkse afrekeningen automatisch verstuurd.
Je betaalt de gereden kilometers. In die prijs zit alles inbegrepen: brandstof, onderhoud auto, verzekering... De prijs varieert tussen 0,25 en 0,35 euro/km. Na gebruik van een auto geef je de kilometerstanden via de website door. Soms wordt ook de tijdsduur van de reservatie in rekening gebracht, afhankelijk van hoe het met het autodeelgroepje wordt afgesproken. (bv. 8 euro voor een dag).



Reacties

Populaire posts van deze blog

Deel je ervaring en vergroot je handafdruk...

infostand op 'Planeet Heist'   deel je ervaring en vergroot je handafdruk Met handen en voeten... Met autodelen verklein je behoorlijk je ecologische voetafdruk . Wij ervaren dat zelf niet eens als inboeten aan luxe maar juist als meer comfort, want naast klimaatwinst sparen we ook geld en ruimte voor de deur én hebben we een hele menukaart aan mobiliteitskeuzes waaruit we à la carte kunnen kiezen. Voor ons gezin dus dubbele winst. Minstens even belangrijk en nog fijner is het vergroten van je handafdruk . We kunnen elk op zich ons eigen kleine best doen voor de planeet, maar wie daarbij ervaringen deelt met anderen, vergroot ook zijn / haar handafdruk. Onderzoek toont aan dat dit minstens zo belangrijk is! In gesprek gaan met een vriend, vriendin, collega, buur,... over jouw ervaringen zal mensen sneller inspireren dan louter pure informatie of feiten geven. 'Vertel je persoonlijk verhaal' is daarom ook één van de tips die vzw Klimaatcontact meegeeft in hun workshops

Meesurfen met de jongerenbus naar Spanje

'Meesurfen' met de bus om op surfvakantie te gaan... Dit jaar gaan we met het gezin op surfvakantie naar Spanje (Zarautz), aan de Atlantische Oceaan iets voorbij de grens met Frankrijk. Het is een vakantie met de Belgische organisatie 'Boardx', waarbij meerdere mensen op hetzelfde moment naar dezelfde (surf)bestemming gaan. Daarom leek een vorm van gemeenschappelijk vervoer ons een logische keuze. Zeker omdat we de 2 weken tijdens ons verblijf ook geen auto nodig hebben. We blijven voornamelijk aan zee en voor uitstapjes naar bv. San Sebastian of Bilbao is het openbaar vervoer in Spanje goed geregeld. Na wat navraag blijkt er een makkelijke en relatief goedkope manier te zijn om op onze bestemming te geraken: We kunnen als gezin gewoon 'meesurfen' met de jongerenbus van Boardx. Voor de jongerenvakanties legt Boardx standaard een bus in. Ook voor familievakanties specifiek gericht op éénoudergezinnen zit een busreis in de prijs inbegrepen. Voor de 'gewone&#

Overzicht van alle autodeelmogelijkheden in Aarschot

Overzicht van alle autodeelmogelijkheden in Aarschot.       (prijzen laatst aangepast op 19 september '23 ) Een eigen wagen kost veel geld, neemt veel ruimte in en staat doorgaans 97% van de tijd stil. Fossiele uitstoot moeten we vermijden waar het kan, maar een elektrische auto zelf aankopen kost nog meer. Autodelen biedt zowel voor jou als voor de samenleving een grote financiële besparing en ecologische voordelen. Op dit moment zijn er op grondgebied Aarschot zes elektrisch deelwagens actief: Eén van Pashuysen Share en vijf van Cambio . Er loopt ook een campagne voor burgercoöperatie Partago om nog een zevende deelwagen bij op de kaart te zetten. Verder kunnen burgers uiteraard hun eigen wagen delen met buren, bv. via Cozywheels. Zo zijn er 2 beschikbaar in buurgemeente Begijnendijk. Ook via Dégage! kan je een particuliere wagen delen. Hieronder probeer ik alle info overzichtelijk in tabellen te gieten. Je betaalt het gebruik van een deelwagen per gereden kilometer (daarin z