Doorgaan naar hoofdcontent

Over game changers, remmers en rode lopers die je zelf moet helpen uitrollen...

Game changer

Autodelen kwam de laatste weken regelmatig in het nieuws. Het aantal autodelers en het aantal deelwagens blijft stijgen.👏 Dat is een goede evolutie... Autodelen behoort tot wat je een ‘game changer’ kan noemen.
Dit toffe filmpje van ‘The Story of Solutions’ illustreert prachtig hoe we zelf keuzes kunnen maken om
het ‘doel’ 🏁 van het ‘spel’ te veranderen van ‘meer’ naar ‘beter’.
Ikzelf word helemaal blij van dit filmpje en weet dan weer waarvoor ik het allemaal doe. 🙃


Van bezit naar gebruik

Uit een artikel van de Tijd blijkt dat veel mensen eerder zouden kiezen voor (elektrisch) autodelen

dan voor de aankoop van een privé elektrische wagen.

Eén op drie Belgen vraagt zich af of het nog wel zin heeft om een eigen wagen te bezitten! 

De flexibiliteit, de voorspelbaarheid van de maandelijkse kosten en het gebruiksgemak

zijn daarbij van doorslaggevend belang.


Over remmers en rode lopers die je zelf moet uitrollen…

Maar… de rode loper voor autodelers is nog niet helemaal uitgerold. Je moet vaak zelf nog wat timmeren

aan de weg en dat kan soms remmend werken. 

Hier enkele van die ‘remmers’ die mensen uit mijn buurt me zoal toevertrouwden:

  • “Mijn kinderen starten weldra met het volgen van autorijlessen en dat kan in onze gemeente nog niet met een deelwagen.”

  • “Ik ervaar dat er nog te vaak privéwagens op de parkeerplaats van een deelwagen staan. De elektrische deelwagen wordt dan elders geparkeerd maar kan ondertussen niet opladen. Zo werden er al gereserveerde ritten geannuleerd en dat is uiterst vervelend.”

  • “Ik wil heel graag starten met autodelen, maar in mijn woonomgeving staat nog geen deelwagen.”

  • “Ik merk dat de deelwagen in mijn buurt vaak in gebruik is en vrees dat er op dit moment te weinig deelwagens in de gemeente zijn voor het aantal mensen dat deze willen gebruiken.”

  • “Ik ben eerder een impulsief iemand en weet niet of ik een auto ter beschikking zou hebben als ik op het laatste moment een rit wil reserveren.”


Herken jij jezelf in één van deze remmers of heb je er nog andere? Laat het me weten, het helpt om

inzicht te krijgen in waar mensen nood aan hebben. Maar laat het vooral ook weten aan diegenen die

deze remmers daadwerkelijk kunnen helpen wegwerken! In een verkiezingsjaar kan er misschien een

tikkeltje meer? 🤔


Autodelen tussen buren op VTM

Een van de organisaties die mogelijk maakt dat buren onderling een wagen delen is Cozywheels

Cozywheels was onlangs op VTM te zien in het programma Lifestyle & Wonen, nu ook via youtubete herbekijken.👀 

Delen maar! Ik ben ervan overtuigd dat er ook in Aarschot buren zijn die dromen van onderling autodelen

en dit hopelijk met wat hulp weldra ook durven én doen!

🌱Laat al die autodeelzaadjes stilaan maar beginnen kiemen! De lente komt eraan…


Reacties

Populaire posts van deze blog

Deel je ervaring en vergroot je handafdruk...

infostand op 'Planeet Heist'   deel je ervaring en vergroot je handafdruk Met handen en voeten... Met autodelen verklein je behoorlijk je ecologische voetafdruk . Wij ervaren dat zelf niet eens als inboeten aan luxe maar juist als meer comfort, want naast klimaatwinst sparen we ook geld en ruimte voor de deur én hebben we een hele menukaart aan mobiliteitskeuzes waaruit we à la carte kunnen kiezen. Voor ons gezin dus dubbele winst. Minstens even belangrijk en nog fijner is het vergroten van je handafdruk . We kunnen elk op zich ons eigen kleine best doen voor de planeet, maar wie daarbij ervaringen deelt met anderen, vergroot ook zijn / haar handafdruk. Onderzoek toont aan dat dit minstens zo belangrijk is! In gesprek gaan met een vriend, vriendin, collega, buur,... over jouw ervaringen zal mensen sneller inspireren dan louter pure informatie of feiten geven. 'Vertel je persoonlijk verhaal' is daarom ook één van de tips die vzw Klimaatcontact meegeeft in hun workshops

Meesurfen met de jongerenbus naar Spanje

'Meesurfen' met de bus om op surfvakantie te gaan... Dit jaar gaan we met het gezin op surfvakantie naar Spanje (Zarautz), aan de Atlantische Oceaan iets voorbij de grens met Frankrijk. Het is een vakantie met de Belgische organisatie 'Boardx', waarbij meerdere mensen op hetzelfde moment naar dezelfde (surf)bestemming gaan. Daarom leek een vorm van gemeenschappelijk vervoer ons een logische keuze. Zeker omdat we de 2 weken tijdens ons verblijf ook geen auto nodig hebben. We blijven voornamelijk aan zee en voor uitstapjes naar bv. San Sebastian of Bilbao is het openbaar vervoer in Spanje goed geregeld. Na wat navraag blijkt er een makkelijke en relatief goedkope manier te zijn om op onze bestemming te geraken: We kunnen als gezin gewoon 'meesurfen' met de jongerenbus van Boardx. Voor de jongerenvakanties legt Boardx standaard een bus in. Ook voor familievakanties specifiek gericht op éénoudergezinnen zit een busreis in de prijs inbegrepen. Voor de 'gewone&#

Overzicht van alle autodeelmogelijkheden in Aarschot

Overzicht van alle autodeelmogelijkheden in Aarschot.       (prijzen laatst aangepast op 19 september '23 ) Een eigen wagen kost veel geld, neemt veel ruimte in en staat doorgaans 97% van de tijd stil. Fossiele uitstoot moeten we vermijden waar het kan, maar een elektrische auto zelf aankopen kost nog meer. Autodelen biedt zowel voor jou als voor de samenleving een grote financiële besparing en ecologische voordelen. Op dit moment zijn er op grondgebied Aarschot zes elektrisch deelwagens actief: Eén van Pashuysen Share en vijf van Cambio . Er loopt ook een campagne voor burgercoöperatie Partago om nog een zevende deelwagen bij op de kaart te zetten. Verder kunnen burgers uiteraard hun eigen wagen delen met buren, bv. via Cozywheels. Zo zijn er 2 beschikbaar in buurgemeente Begijnendijk. Ook via Dégage! kan je een particuliere wagen delen. Hieronder probeer ik alle info overzichtelijk in tabellen te gieten. Je betaalt het gebruik van een deelwagen per gereden kilometer (daarin z